Avfuktare för tvättstuga

Läs mer om hur du kan skydda din tvättstuga med hjälp av en avfuktare.

Varför ska man ha en avfuktare i tvättstugan?

Du som har en tvättmaskin i ditt hus och använder den ofta är automatiskt utsatt för oönskad fukt som hänger kvar och angriper huset. Då både mängden tvättmaskiner som körs och mängden tvätt som du hänger upp på torkning avger en viss kvantitet av fukttillskott, är det viktigt att du tänker på att avfukta luften kontinuerligt, särskilt om tvättstugan är belägen i en villa av trä. Om fukten får härja fritt finns risk att en unken doft kommer sätta sig i både plagg och väggar, och till slut kommer mögel och annan mikrobiell påväxt att skapas, vilket kan vara skadligt för dem som bor i huset.

När naturlig avfuktning, det vill säga att låta dina kläder självtorka, bidrar till att ditt hus kan angripas av farlig mögeltillväxt, måste du hitta en annan lösning. Då finns ett smidigt sätt att undvika att mögel och andra angrepp tar över din tvättstuga. Med hjälp av en avfuktare i din tvättstuga kan du enkelt skapa en luftfuktighet som inte kommer vara skadlig för varken dig eller dina kläder. Det en avfuktare gör är att den reglerar luftfuktigheten på ett sätt som gör att mögel inte kan utvecklas. Det finns flera olika typer av avfuktare och därför är det bra att ta reda på vilken som passar just din tvättstuga bäst.

Avfuktare från Arctus

På Arctus är vår passion att hjälpa dig skapa ett behagligt inomhusklimat. Vi har sedan mitten av 80-talet utvecklat och levererat klimatlösningar för inomhusklimat, bland annat olika typer av luftavfuktare. Med vetskapen att Norden har ett av de tuffaste klimaten i världen, vilket beror på bland annat stora temperaturändringar, valde vi att utveckla en serie produkter som alla var särskilt anpassade till att klara av Nordens väderförhållanden. Resultatet blev Arctus och de produkter du hittar i vårt sortiment är alla skapade med funktionalitet, energieffektivitet och luftrening i fokus.

Olika typer av avfuktare

När det kommer till en avfuktare som ska användas i en tvättstuga gäller det att ta reda på hur fukten i tvättstugan bärs, detta kan ske via bland annat temperatur- och tryckskillnader i luften eller via olika luftrörelser. Om du har en låg frånluftsventilation i tvättstugan behövs till exempel en starkare avfuktare. Den senaste avfuktaren i vårt sortiment, som är perfekt för en tvättstuga, är Arctus Fenja 25. I denna avfuktare har du bland annat en klädtorkningsfunktion och flera avfuktnings- och fläktlägen, det finns dessutom ett 4D-filter som är speciellt utformat för att motverka bakterier och mögel. Fenja 25 kan avfukta så mycket som 25 liter per dygn.

Undvik klena avfuktare

När du skaffar en avfuktare för en tvättstuga gäller det att du tänker långsiktigt. En tumregel om du tvättar mycket är att se till att du har en avfuktare som klarar av trycket, istället för en kortsiktig lösning. En sådan skulle i detta fall vara att köpa en billigare luftavfuktare som drar mycket energi och i slutändan inte gör mycket för inomhusklimatet. Alla avfuktare från Arctus är utrustade med bland annat avrinning via slanganslutning, rengöringsbart förfilter och automatiskt stopp när behållaren är full. Det är dessutom enkelt att ställa in olika lägen på alla avfuktare och alla modeller är både snabba och energieffektiva.

Över 700 000 svenska hushåll ligger i riskzonen

En rapport från Boverket visar att över 700 000 hushåll i Sverige ligger i riskzonen för att drabbas av fuktproblem, vilket i längden kan leda till att skadligt mögel utvecklas. Vissa rum är extra känsliga för luftfuktighet, bland annat källaren och tvättstugan. Om du vill förhindra att mögel eller andra angrepp uppstår i din bostad ska du satsa på en avfuktare från Arctus som renar och avfuktar luften i ditt hem. Se främst till att välja en modell som klarar av de mängder av fukt som finns i din tvättstuga. Hos Arctus finns Fenja 10, Fenja 20 och Fenja 25, som klarar 10, 20 respektive 25 liter per dygn.