Avfuktartest

Jämför avfuktare.

Test av avfuktare från Arctus

Du som är på jakt efter en avfuktare som klarar av utrymmen likt tvättstugan och källaren har kommit rätt. Vi på Arctus har inte endast utvecklat avfuktare som ska klara av dåligt ventilerade utrymmen, vårt utbud av moderna avfuktare är dessutom anpassat för att klara av det speciella svenska klimatet med sina ibland extrema temperaturskillnader. Då många hus idag lider av, eller ligger i riskzonen för, att utveckla fuktproblem, gör du ditt hem och ditt inomhusklimat en tjänst genom att investera i en avfuktare från Arctus. Här nedan ska vi noga gå igenom våra tre olika luftavfuktare och sätta dem på prov.

I vårt sortiment hittar du tre olika modeller av luftavfuktare, dessa heter Arctus Fenja 10, Arctus Fenja 20 och Arctus Fenja 25. I detta test kommer vi gå igenom olika funktioner som dessa avfuktare besitter så att du enklare kan avgöra vilken av dem som kommer passa bäst för just ditt hem. Gemensamt för alla avfuktare är bland annat att de är enkla att flytta vilket underlättar om du till exempel vill använda din avfuktare i flera rum. Modellerna är dessutom utrustade med en vattentank som är enkel att ta ut och tömma, utan risk för vattenspill.

Storlek och kapacitet

De avfuktare som du hittar i sortimentet har olika kapacitet när det kommer till hur mycket de klarar av att avfukta. Fenja 10 klarar av att avfukta 10 liter per dygn, Fenja 20 tar 20 liter per dygn och Fenja 25 klarar av 25 liter per dygn. Vad du väljer beror bland annat på hur hög luftfuktigheten är i utrymmet du vill avfukta. Alla Arctus avfuktare är utrustade med en vattentank och avfuktaren stänger automatiskt av sig själv när den är full. Här klarar tanken hos Fenja 10 av 1,9 liter, Fenja 20 har en kapacitet på 3,8 liter och hela 5 liter är vad Fenja 25 klarar av. Alla modeller är dessutom förberedda med slanganslutning för kontinuerlig avrinning som låter dem arbeta längre.

Ett praktiskt 4D-filter

Modellerna av avfuktare har som nämnt flera praktiska funktioner gemensamt, bland annat är de alla utrustade med ett särskilt 4D-filter. Detta filter är speciellt framtaget för Arctus avfuktare och anpassat för att bidra till en behaglig inomhusmiljö. Det som gör 4D-filtret så speciellt är att det hjälper till att motverka olika faktorer som bidrar till dålig luft, och i längden även mikrobiell tillväxt. Sådant som mögel, bakterier och svamp är med andra ord ingen match för Arctus 4D-filter. Utöver detta finns även ett förfilter i alla Arctus avfuktare, detta kan du ta ut och rengöra när du vill.

Tysta och smidiga

Det många oroar sig för när det kommer till avfuktare är att de ska låta mycket och vara ett störningsmoment i vardagen. Detta behöver du inte oroa dig för när det kommer till Arctus modeller, alla tre är nämligen skapade för att verka med så lite ljud som möjligt och ligger på ljudnivån 34–46 decibel. En smidig funktion är att du kan ställa in både fläkt- och avfuktningsläget på alla modeller och skulle du råka ut för ett elavbrott när du inte är hemma är alla avfuktare programmerade att automatiskt återstarta. Som pricken över i:et kommer alla avfuktare även i en stilren design.

Sammanfattning

Då alla tre modeller av avfuktare från Arctus är relativt lika när det kommer till funktioner är det egentligen storleken som du behöver lägga störst vikt vid när du funderar över vilken du ska välja. Förutom flera smidiga funktioner, likt att alla avfuktare har en självavstängningsfunktion och en vattentank utan risk för vattenspill, har alla tre modeller även en garanti på två år. Du kan därmed välja en avfuktare som du tror kommer passa ditt hem och därefter byta ut den eller få pengarna tillbaka om din Fenja-modell inte levde upp till dina förväntningar eller om något mot förmodan gått fel i konstruktionen.