Fukt på vind

Läs mer om hur du hanterar och förebygger fukt på vind med hjälp av en avfuktare.

Om du misstänker att du har fukt eller mögel på vinden kan du själv enkelt undersöka om så är fallet. Den tydligaste indikationen på att något inte står rätt till är oftast att du känner en distinkt lukt i huset. Eller snarare att en besökare noterar det då det mänskliga luktsinnet är väldigt anpassningsbart och framförallt märker det som avviker från det normala.

Mögel är synligt för blotta ögat och sätter sig gärna i hörn, kontrollera därför det först. Hittar du inget sådant kan du kontrollera luftfuktigheten med en särskild mätare som kallas hygrostat. Om du hittar onormala fuktnivåer rekommenderar vi att du åtgärdar det med en avfuktare. Det viktiga när du köper en sådan är att hålla koll på om du har en uppvärmd vind eller en kallvind.

För en kallvind med en temperatur på max 13 grader ska du köpa en sorptionsavfuktare, eller en adsorptionsavfuktare. På en uppvärmd vind ska du istället ha en kondensavfuktare. Kondensavfuktaren fångar upp fuktig luft och kyler ner den, fukten kondenseras sedan och fångas upp i en vattenbehållare. Är det för kallt fungerar dock inte denna metod utan då behövs en sorptionsavfuktare som kemiskt suger upp fukten.

Fukt på vind, historia

Fukt är givetvis inget nytt problem för husägare. Dock har modern byggteknik och det sätt på vilket vi värmer upp våra hus faktiskt förvärrat det. Fukt uppstår gärna i miljöer där det är omväxlande varmt och kallt, och där varm och kall luft möts. Så du som har ett uppvärmt hus men en kallare källare, vind eller grund riskerar att råka ut för detta.

Fukt kan i sin tur orsaka mögel vilket är väldigt dåligt för ett hus varför det är viktigt att avfukta. Luftavfuktare har funnits på marknaden i över hundra år. Den första uppfanns 1902 i Brooklyn av den amerikanske uppfinnaren Willis Carrier. Den installerades då i ett tryckeri och tekniken har kontinuerligt vidareutvecklats sedan dess. Samma teknik används också i system för air conditioning.

Andra uppfinningar som luftavfuktaren är släkt med är kylskåpet, som dock var cirka 70 år före. Denna uppfinning har givetvis inneburit en revolution för inte bara husägare, utan också för fastighetsförvaltare i kommersiella byggnader och industri. Utan Willis Carriers uppfinning hade vi fått välja mellan att lägga mycket mer pengar på att renovera eller att ha ett betydligt mindre behagligt inomhusklimat året om.

Har du fukt på vind? Köp avfuktare av Arctus Nordic

Arctus Nordic har lång erfarenhet av att tillverka, sälja och installera avfuktare. När du handlar hos oss kan du vara säker på att du får en kvalitetsprodukt med lång livslängd. Eftersom det nordiska klimatet är väldigt speciellt är det också en bra idé att välja en nordisk tillverkare. Vi vet hur en produkt ska utformas optimalt för att passa här hos oss.

Vi har jobbat med inomhusklimat från vår bas i Enköping sedan 80-talet. Utöver att sälja själva avfuktaren erbjuder vi också support och reservdelar om något skulle hända med din avfuktare. Vi kan vår sak och du kan lita på oss när det kommer till att hålla ditt hus fritt från fukt. Så har du en villa med en kall eller varm vind eller källare – kontakta oss redan idag.