Ta bort dålig lukt

Läs mer om hur man blir av med dålig lukt.

Vad orsakar dålig lukt?

Det finns flera olika anledningar till att ett utrymme kan drabbas av dålig lukt, bland annat på grund av att bakterier och mögel får utrymme att växa okontrollerat. Vanliga utrymmen där dålig lukt lätt uppstår är bland annat i källare, krypgrund och soprum och här kännetecknas en mögelväxt oftast av en unken doft. För att ta bort dålig lukt kan en avfuktare från Arctis Nordic vara lösningen.

Tillhör du den skara som äger en sommarstuga som står igenbommad under höst- och vintermånaderna? Då vet du att det kan lukta mer eller mindre obehagligt när du öppnar upp stugan för första gången på våren. Många upplever att lukten sätter sig i kläder, textilier och annat och följer med hem. Denna doft orsakas i många fall av att luftfuktigheten ökar inomhus under tiden då stugan står kall. Kanske känner du också av den ökade luftfuktigheten när du kommer till stugan för första gången om våren? För att snabbare förbättra inomhusluften kan en luftavfuktare då vara till hjälp. Vill du ta bort dålig lukt i stugan och minska fukten på längre sikt är det en god idé att hålla stugan uppvärmd till ca 15 grader under vintermånaderna samt att kombinera uppvärmningen med en avfuktare från Arctus. Tack vare att våra luftavfuktare kan kopplas till en slang för kontinuerlig avrinning behöver du inte heller åka ut till stugan regelbundet för att tömma avfuktaren.

Undvik dyr sanering

I särskilda fall, när luktproblemen är riktigt svåra, räcker det sällan att tvätta eller måla om. Du kan i vissa fall behöva hyra eller investera i en saneringsapparat. De är generellt mycket kraftiga luktabsorberande apparater som både tar bort oönskad lukt och rengör såväl möbler, textilier och tapeter på djupet. Men innan det går så långt kan du ta bort dålig lukt med hjälp av en avfuktare. Till exempel har modellen Fenja 25 ett effektivt 4D-filter som hindrar uppkomsten av bakterier, mögel och svamp, vilka alla bidrar till dålig lukt. Att använda en avfuktare behöver inte heller öka dina energikostnader nämnvärt då den endast arbetar när luftfuktigheten överstiger det värde du valt, samtidigt som den tar bort dålig lukt.

Ta bort dålig lukt – undvik allergi och astma

Fukt och mögel bidrar inte endast till uppkomst av dålig lukt, det kan även ge upphov till hälsoproblem. Om du bor i ett hus som blivit angripet av mögel finns det en stor risk att du utvecklar någon form av allergi eller astma. Med en effektiv och bra avfuktare förbättras inomhusmiljön avsevärt, då de allergiframkallande partiklarna kan elimineras i princip helt och hållet. Det behövs inte ens någon installation, det är bara att koppla in avfuktaren och ställa in den temperatur och luftfuktighet du önskar. Genom att förbättra inomhusklimatet kan du också minska besvär som nästäppa, nysningar, kli i halsen, huvudvärk, trötthet samt kliande och rinnande ögon. Att ta bort dålig lukt är därmed också viktigt för din hälsa.

Hur fungerar en avfuktare?

Avfuktaren fungerar genom att kondensera den fukt som finns i luften. Fukten kondenseras via den kylslinga som finns inuti luftavfuktaren och varje liter fukt omvandlas till cirka 800 watt i värmeenergi vilket återförs till rummet i form av värme. Med en luftavfuktare sparar du på både energikostnader och kan ta bort dålig lukt.

Välj rätt avfuktare

Det finns ett par saker som är viktiga att tänka på när du ska välja avfuktare för att ta bort dålig lukt. Det första är rummets storlek; ju större rum desto större är den luftvolym som måste avfuktas. Tänk därför på att välja en avfuktare med rätt kapacitet. Det är också bra att tänka på ljudvolymen, alla avfuktare vi erbjuder har en ljudnivå på 34–46 decibel vilket är relativt lågt. Sammanfattningsvis kan vi konstatera att en avfuktare kan hjälpa såväl allergiker som astmatiker, samtidigt som den tar bort dålig lukt och gör att inomhusluften blir bättre för alla.