Vart kan man placera en avfuktare?

En avfuktare extraherar fukt från områden med hög luftfuktighet. Genom att kontrollera luftfuktigheten skyddar en avfuktare både ditt hems struktur och bidrar till en mer hälsosam och bekväm miljö att leva i. I denna artikel går vi igenom vart du bäst placerar din enhet!

Det är framför allt fristående avfuktare som ger en god flexibilitet och kan användas var som helst i ditt hem, kontor eller i annan lokal där fukt är ett problem. Oftast uppstår fukt i källare, krypgrund, badrum och tvättstugor. Försök att placera avfuktaren nära mitten av rummet, eller åtminstone med ett avstånd bort från möbler och väggar eftersom att enheten fungerar bättre när det finns ett tillräckligt luftflöde runt den.

Avfuktare i källaren

Källaren är en idealisk plats att placera en avfuktare. Många källare är fuktiga eller våta och beror på den omgivande svala jordmassan som kan skapa kondens, och för de som även drabbas av lågt grundvatten är fuktighet självklart något vanligt förekommande. Att därför placera en avfuktare i källaren som kan minska fukten och bland annat hindra mögeltillväxt är ofta en god ide!

Avfuktare i badrummet eller tvättstugan

När man spolar varmvatten i dusch eller badkar släpps fukt ut i badrummet, vilket främst visar sig under det kallare vinterhalvåret. Vissa badrum saknar frånluftsfläktar eller fönster som tillåter fukten att försvinna. Utan tillräcklig ventilation kan mycket fukt orsaka flagande färg i taket, bidra till mögeltillväxt eller rent av större fuktskador. En avfuktare som placeras i ett badrum hjälper att ventilera utrymmet och reducerar överskott av fukt på ett effektivt sätt. På samma sätt kan man använda en avfuktare i tvättstugan, eftersom luftfuktigheten höjs när man torkar kläderna där.

Avfuktare i garaget

En avfuktare är det mest direkta sättet att ta itu med luftfuktigheten i ett garage för att förhindra kondens och mögel. Det kommer att hålla fuktnivåerna i schack och minska fukt som mögelsporer behöver för tillväxt, samt förhindrar rost på verktyg och röta av väggar.

Avfuktare på vinden

En placering av en avfuktare på vinden är densamma som för alla andra rum. Helst vill man placera den så centralt som möjligt så att hela rummet kan avfuktas jämnt. Om du inte kan placera den centralt, bör det vara minst 30 cm bort från väggar eller andra föremål som kan störa luftflödet.

Generella tips

I det rum eller lokal som visar fuktighet, är också där en avfuktare ska placeras. Du bör alltså placera en avfuktare nära källan av fukten. Det finns några vanliga tecken som tyder på att du kan vara i behov av en luftfuktare, dessa tecken är främst:

  • Vattendroppar eller kondens på fönstren
  • Mögel • Mörkare fläckar på golv, tak eller väggar
  • Unken lukt

Som tidigare nämnt, se till att det finns tillräckligt med utrymme runt din enhet (ca 30-50 cm beroende på storlek på avfuktaren), för att säkerställa att in och ut luften inte blockeras. Gardiner och andra föremål som kan begränsa luftflödet bör tas undan för att underlätta driften av enheten. Om du står inför större fuktproblem i hela huset, kan en enda portabel enheten inte räcka. En bättre lösning är då att köpa en större avfuktare som är kraftfull nog att hantera hela husets luftfuktighet.